1971 – 1991: De Flevohof

Opening van de Flevohof

Vrijdagmorgen 21 mei 1971 om precies 06.49 uur liet prinses Beatrix een enorme wekker rinkelen. Ze gaf daarmee het startsein voor de officiële opening van de Flevohof. Op hetzelfde moment rinkelden reiswekkertjes die de duizend genodigden hadden ontvangen. Vierentwintig jongens en meisjes vertrokken daarop, voorzien van een mand met producten uit Flevoland, naar de twaalf provinciehoofdsteden. Prinses Beatrix en Prins Claus waren in alle vroegte naar de Flevohof gekomen. Zij deden daarmee ‘een dag op het land’ alle eer aan.

De Flevohof in het kort

De Flevohof was ingericht als educatief park op het gebied van landbouw en veeteelt. De slogan van het park was: Beleef de dag van je leven in de Flevohof. De Flevohof had een oppervlakte van 150 hectare. Directeur van het park was Herman Eshuis. De entreeprijs was een all-in prijs, met uitzondering van het eten en drinken. Voor de attracties hoefde ook niet apart betaald te worden. Wie vaak in de Flevohof kwam kon een strippenkaart voor de kinderen kopen. Met deze kaart konden kinderen deelnemen aan diverse activiteiten zoals het maken van een tekening, pannenkoeken bakken, friet en limonade nuttigen, een poster maken en een stuk kaas in de kaasmakerij maken. De Flevohof was klein en had vormen van vermaak zoals een indianendorp, modeltrein en oldtimers. Maar het educatieve karakter van de Flevohof mocht er ook zijn.

Bezoekers kregen er van alles te zien en te horen over de landbouw. Van kaasmaken tot hoe een aardappel groeit. De Flevohof was populair omdat directeur Eshuis steeds weer kans zag om vernieuwingen en extra attracties toe te voegen aan het park. In de loop der jaren werd de Flevohof een van de grootste toeristische trekpleisters van ons land. Desondanks kwam er in 1991 een einde aan het park de Flevohof. Het ging steeds slechter met het park en er kwamen minder bezoekers langs. Wellicht omdat het attractieaanbod niet modern genoeg was. Uiteindelijk werd het park failliet verklaard en niet veel later werd de Flevohof vergenomen door de Walibi Group, die grote plannen had met het park. Vanaf 1994 zou het park verdergaan onder de naam Walibi Flevo.

Wat er te doen was in de Flevohof

De Flevohof was een educatief park met onder andere exposities, natuurtuinen, vogeltuinen, kassen, spel en recreatie. Landbouw, veeteelt, bloemen en planten stonden hier centraal en bezorgden het ultieme, educatieve dagje uit. Maar daar bleef het niet bij. Ook kon je pottenbakken, schilderen, eten, drinken, spelen en knutselen. Ook liep er door de Flevohof een spoorlijn. De rails van toen wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt en een deel van de route is nog hetzelfde als de originele spoorlijn uit de Flevohof-tijd. Een oude locomotief heeft zelfs een plaatsje gevonden als decorstuk bij de Drako-achtbaan. Tegenwoordig staan er nieuwe treinen op de baan en is de route ingekort, de oude spoorlijn was namelijk 2,5 km lang.

Voor de kinderen was er een heus kinderdorp. Het kinderdorp bevond zich op de plek waar nu Walibi Playland ligt. Paulus de Boskabouter had zijn eigen huisje in het kinderdorp, je kon zelfs een kijkje binnen nemen. In weer een ander huisje woonden allemaal muizen. Dit huisje heette muizenstad en het was compleet voorzien van treintjes, huisjes voor muizen en een klein pretparkje. In weer een ander huisje konden kinderen schilderen en knutselen. Voor de durfals was er het spookhuisje. Dierenliefhebbers konden terecht op de kinderboerderij welke tegenwoordig ook nog overeind staat, maar er wonen geen dieren meer. En op de plaats waar nu de Crazy River staat was ten tijde van de Flevohof ponyrijden.

Tot slot waren er nog de kassen. Zo was er een tropische junglekas. In deze kas stonden meer dan 400 verschillende soorten bloemen, planten en bomen uit tropische oorden. Ook was er een grote fuschiacollectie en waren er dieren zoals roodwangschildpadden en tropische vissen in deze kas te vinden. Slechts een deur verder stond de cactuskas. Hier stonden maar liefst 2000 cactussen en 3500 vetplanten. Ook was er een vlindertuin waar ongeveer 130 verschillende soorten Europese en tropische vlinders vrij rondvlogen. Toen het park overgenomen werd door de Walibi Flevo Group kregen alle vlinders een nieuw thuis in dierentuinen.

Oude foto’s van de Flevohof

Met dank aan Paul de Joode

 • Flevohof 1974 - 1975 © Paul de Joode
  Flevohof 1974 - 1975 © Paul de Joode

8 thoughts on “1971 – 1991: De Flevohof

 1. Weet iemand de naam van de film die over Holland werd vertoond in de Flevohof??? Er waren veel tulpen in te zien en er was, ws voor die tijd, spectaculaire muziek bij van een orkest (was dat niet hetzelfde orkest als dat stuk van soldaat van oranje olv ….van otterloo ofzo???) Het was op een megagroot scherm (ook ws. voor die tijd….) in mijn gedachten.

  1. Die film heette Holland Happening, en dateert van 1980. Het was een soort multimedia-spektakel met inderdaad een groot scherm, en er werden verschillende typisch Hollandse dingen belicht, zoals de tulpen, molens, klederdracht, maar ook de waterwerken. De muziek erbij werd gemaakt door Dick Bakker en uitgevoerd door zijn orkest. Er is ook een LP van uitgekomen en de score bij de film is inderdaad erg mooi en imposant. Soms kom je de plaat nog wel tegen in kringloopwinkels. Erg de moeite waard! En ik wist dan weer niet dat de Holland Happening in de Flevohof te zien is geweest… leuk!

 2. Ik zou graag meer info per post willen, t liefst een boek, betreft het vroegere park “De Flevohof”.
  Met name de aktiviteiten die er voor kinderen waren (o.a. knutselen).

  Het was voor mij 1 van de weinige herinneringen van vroeger waar ik serieus enorm van genoten heb.

  Ik hoop dat er iemand is die mij e.e.a. nog kan sturen uit die tijd.

  Strongwoman.

 3. Ik ben ooit winnaar geweest van het Nederlands kampioenschap schatgraven dat in de Flevohof werd gehouden. Dat zal zo rond 1972/73 zijn geweest. Ik heb toen een fiets gewonnen en was Nederlands kampioen schatgraven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *