Speed of Sound

Statistieken

Geopend sinds: 22 april 2000 t/m 31 mei 2007, heropend sinds 6 april 2011
Type attractie: Boomerang
Bouwer: Vekoma
Baanlengte: 285 meter
Maximale hoogte: 35,5 meter
Aantal inversies: 6 per rit
Topsnelheid: 76,5 km per uur
Ritduur: 1 minuut en 48 seconden
Capaciteit: 760 personen per uur, 1 trein met 7 karretjes waarin 28 personen per trein passen
Minimale lengte: 120 cm

Achtergrondinformatie

De Speed of Sound, bij opening nog La Via Volta geheten, werd in 2000 gebouwd in opdracht van het toenmalige Six Flags Holland. Bij de opening was de toen nog oranje met blauwe La Via Volta de 47e Boomerang achtbaan ter wereld die werd geopend. Het ontwerp van deze achtbaan stamt uit begin de jaren ’80 maar is vandaag de dag nog steeds populair. Het unieke aan deze achtbaan is dat de rit zowel voor als achteruit verloopt. Men wordt vanuit het station achterwaarts omhoog getakeld om vervolgens naar beneden te razen, twee kurkentrekkers en een looping door. Vervolgens wordt de trein nog een stukje omhoog getakeld en losgelaten. Daarna begint de achterwaartse rit door de looping en de twee kurkentrekkers weer. De trein eindigt weer in het station.

De achtbaan heeft nog tot en met 2006 zijn rondjes gereden in het park. In de winter van 2006 op 2007 werd duidelijk dat de achtbaan in 2007 niet meer zou openen. De trein was verkocht aan het Engelse park Pleasurewood Hills. De baan stond los in de verkoop maar werd nooit verkocht. De attractie werd omgeven door hekken om bezoekers niet toe te laten tot de attractie. Zo was na verloop van tijd de oude wachtrij overwoekerd door onkruid. Op 30 januari 2010 maakte Walibi Holland echter bekend dat de achtbaan in 2011 zou heropenen onder een andere naam. Om de opening te realiseren werd de achtbaan opnieuw geschilderd naar oranje met paars. Ook het oude canvastent station werd verbouwd tot een muziekstudio in de fantasiestijl van Shimmeria, de nieuwe fantasiewereld waarin parkmascotte Walibi vanaf 2011 leeft.

Naast het station werd ook de ingang van de achtbaan aangepast. En op het stuk rails waar de trein achterwaarts werd opgetakeld werd een tunnel met aan de binnenkant lichteffecten gebouwd. De tunnel is van origine een stuk van een waterglijbaan, gebouwd door Van Egdom. Tevens werd er al in 2009 een nieuwe achtbaantrein besteld bij Vekoma. De trein werd in 2011 op de baan gezet. Dit was een nieuw type trein met muziek aan boord. De muziek die tijdens de rit afgespeeld werd was die van Walibi’s band W.A.B en de track heet Hello World. Hierdoor paste deze muziek paste helemaal in het nieuwe W.A.B. themagedeelte. Op 6 april 2011 ging de achtbaan opnieuw open onder de naam Speed of Sound. Vanaf 2015 rijdt de achtbaan met een nieuwe soundtrack die de Nederlandse jongeren moet aanspreken. Deze soundtrack is geproduceerd door Randy van Velde en Jurab en heet Thrill Ride.

Onze foto’s

Onze video’s

Oude foto’s

Met dank aan Screammachine

Bouwfoto’s La Via Volta 2000

Foto’s met dank aan Bas Derkink. Een aantal foto’s hebben een onbekende afzender.

  • Bouw La Via Volta Six Flags Holland 2000

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *