Geschiedenis van het park

  • Luchtfoto 1971

Luchtfoto’s

Hierboven vind je (historische) luchtfoto’s van Walibi Holland. Scroll langs de foto’s en bekijk hoe het park in de loop der jaren veranderd is. Hieronder vind je de hoogtepunten uit de geschiedenis van Walibi Holland. Wil je dieper ingaan op de geschiedenis? Selecteer dan een van de vijf tijdvakken hieronder door op de rode links te klikken.

Flevohof

1971: Op 21 mei 1971 om precies 06.49 opende Prinses Beatrix officieel het aragrarische themapark de Flevohof. De Flevohof was een educatief park met onder andere exposities, natuurtuinen, vogeltuinen, kassen, spel en recreatie. Voor de kinderen was er een heus kinderdorp. De Flevohof was populair omdat directeur Eshuis steeds weer kans zag om vernieuwingen en extra attracties toe te voegen aan het park.

1991: In de loop der jaren werd de Flevohof een van de grootste toeristische trekpleisters van ons land. Desondanks kwam er in 1991 een einde aan het park de Flevohof. Het ging steeds slechter met het park en er kwamen minder bezoekers langs. Wellicht omdat het attractieaanbod niet modern genoeg was. Uiteindelijk werd het park failliet verklaard en niet veel later werd de Flevohof vergenomen door de Walibi Group.

1992: De Flevohof werd in 1992 definitief gesloten en men begon aan een grote opknapbeurt. De kassen en tuinen verdwenen om plaats te maken voor modernere attracties. De door Zierer gebouwde kinderachtbaan Drako bijvoorbeeld, toendertijd nog Keverbaan geheten, werd in 1992 gebouwd. Het park zou in 1994 verder gaan onder een andere naam.

Walibi Flevo

1994: Op 7 mei 1994 opende Walibi Flevo haar poorten voor het eerst voor het publiek. Er was een primeur aanwezig bij de opening van het park namelijk de El Condor. Walibi Flevo had nog een primeur in het park namelijk de door Mack Rides gebouwde Crazy River. Deze boomstamattractie is in 1994 gebouwd en tot vandaag de dag nog steeds operatief in Walibi Holland.

1995: In 1995 had Walibi Flevo wederom een primeur, ditmaal op Europees niveau. In het theater werd dagelijks de stuntshow King Solomon’s Mines opgevoerd. Amerikaanse acteurs speelden live een scène uit de gelijknamige avonturenfilm. De show werd opgevoerd in een groot theater schuin achter de Crazy River. Het theater bestaat vandaag de dag nog steeds, er worden alleen geen shows meer opgevoerd.

1998: In 1998 kwam de Space Shot in het park te staan. Dit was samen met de El Condor een extreme attractie voor de bezoekers van Walibi Flevo. De Space Shot staat tegenwoordig in het themagebied Speedzone. In de tijd van Walibi Flevo heette dit gebied The Fantasy of Flight.

1999: Na ruim vijf jaar Walibi Flevo kwam er een einde aan het beheer door de Walibi Group. Walibi Flevo werd in 1999 verkocht aan Premier Parks. In 1999 ging deze partij verder onder de naam Six Flags Theme Parks Inc. Er werd besloten dat Walibi Flevo een andere naam zou krijgen samen met een hoop andere, nieuwe attracties. 1999 was het laatste seizoen voor Walibi Flevo.

Six Flags Holland

2000: Op 22 april 2000 opende Six Flags Holland de deuren voor het publiek. En op 3 juni 2000 was de officiële opening van het park. Het park kende bij opening maar liefst 30 nieuwe attracties en een handvol shows. Ook werd in 2000 het Halloween-evenement Halloween Fright Nights voor het eerst georganiseerd.

2002: Het succesvolle Six Flags Holland was toe aan een nieuwe attractie. Daarom werd er een nieuwe achtbaan gebouwd. In december 2001 was de eerste paal geslagen voor een nieuwe megacoaster, Goliath. De Goliath opende met veel bombarie op 29 maart 2002 voor publiek. Ook opende er in 2002 de SkyDiver.

2004: Ondanks het succes van Six Flags Holland werden alle Europese parken in handen van Six Flags in 2004 verkocht aan Palomon Capital Partners, een Brits bedrijf. Eind 2004 werd bekend dat Six Flags Holland verder zou gaan als familiepark en wel onder de naam Walibi World.

Walibi World

2005: Walibi World opende in 2005 voor het eerst de deuren onder de nieuwe vlag. Bezoekers werden verwelkomd door Walibi en al zijn vriendjes, vier nieuwe shows en een nieuw evenement genaamd Ney Year’s Eve. In 2005 sloten de attracties El Toro, deze breakdancer verhuisde naar het Belgische park Bellewaerde, en Tornado, deze thrillride verhuisde naar het Franse park Walibi Sud-Ouest.

2006: Halverwege 2006 werd Walibi World verkocht aan de Franse firma Compagnie des Alpes, waar het park tot op heden nog aan toebehoort. In 2006 werd ook een deel van de parkshows in Walibi World vernieuwd. Wel verloor het park nog een attractie namelijk de 1994 gebouwde Sherwood’s Revenge. De attractie is verhuisd naar het Franse park La Mer de Sable.

2007: In 2007 werd de Vekoma Boomerang achtbaan La Via Volta stilgelegd. De trein werd verkocht aan het Engelse park Pleasurewood Hills. De baan stond los in de verkoop maar werd nooit verkocht. En in 2007 werd de show Toverfestijn van Merlijn voor het eerst opgevoerd, deze show werd een groot succes en stopte pas in 2010.

2008: In 2008 werd het door Huss gebouwde vliegende tapijt Aztec gesloopt. De veiligheid van de attractie kon, na een ongeluk in het Zweedse park Liseberg, niet meer gegarandeerd worden. Tot op de dag van vandaag ligt de attractie buiten opgeslagen in het park. In 2008 werd Mascha van Till-Taminiau aangesteld als directeur van Walibi Holland nadat haar voorganger naar Compagnie des Alpes vertrok.

2010: In 2010 vond de eerste editie van het Fantasy Festival plaats, dit evenement werd in 2012 voor de laatste keer georganiseerd. En achtbaan Flying Dutchman Goldmine, deze achtbaan stond in het Wild West-gedeelte van het park, werd afgebroken. De in 2000 gebouwde achtbaan werd afgebroken in 2011 en in zijn geheel verkocht aan het Franse park La Mer de Sable. In 2010 reed de achtbaan in Walibi World zijn laatste rondjes. 2010 markeerde ook direct het laatste jaar van Walibi World.

Walibi Holland

2011: In 2011 heeft parkmascotte Walibi, net als het park, een metamorfose ondergaan. Het park gaat nu verder als Walibi Holland. Ook werd kinderachtbaan Drako verplaatst naar de plek waar de Flying Dutchman Goldmine stond om zo het lege gat op te vullen. De kinderachtbaan ging verder onder de naam Rattle Snake. Achtbaan Xpress ligt helaas heel seizoen 2011 stil wegens defecten. Walibi Holland greep deze gelegenheid aan om de complete baan en de twee treinen te schilderen.

2012: In 2012 opende de Xpress weer. Ook kreeg Walibi Holland er een nieuwe attractie bij: een 5D-theater genaamd Club Psyké: 5D Experience. Om bezoekers die niet van wachten houden tegemoet te komen, introduceert Walibi Holland per 12 oktober 2012 de Fast Lane, een systeem waarbij de bezoeker wachtrijen kan vermijden. En 2012 kent nog een nieuwigheid namelijk de introductie van het evenement Out of Control en het Meiden Summer Event.

2013: In 2013 introduceert Walibi Holland op 29 maart aan de pers van Nederland een Extreme makeover: Walibi Edition. In de winter van 2012 – 2013 is namelijk het halve vakantiepark opgeknapt. Andere veranderingen in het park in 2013: het pannenkoekenhuis in Walibi Play Land is gesloten en gaat voortaan door het leven als Donut Factory. Op 19 juli werd ter vervanging van het Fantsy Festival het evenement Game On! eenmalig georganiseerd. Dit evenement heeft slechts eenmaal plaatsgevonden.

2014: In 2014 krijgt het park een nieuwe slogan: #Hardgaan. Ook presenteert Walibi Holland het andere gedeelte van het opgeknapte vakantiepark. De lifthill van de Robin Hood werd opgeknapt, de Exotique zone kreeg een grondige make-over en El Condor kreeg een verfbeurt. Een andere achtbaan die een make-over kreeg was de Xpress, deze attractie ging voortaan verder onder de naam Xpress: Platform 13. Tot slot werd op 25 september 2014 door het management bekendgemaakt dat er een nieuwe achtbaan zal openen in 2016.

2015: Walibi Holland begon 2015 met een attractie minder. Het kleine draaimolentje Les Petits Chevaux op het grote plein bij het reuzenrad werd verwijderd. Wel investeerde het park in de opknapbeurt van het vergadercentrum tussen de W.A.B. Club en de lounge van het vakantiepark. En op vrijdag 3 april trapten Peter en Kelvin, bekend van het YouTube-kanaal The Cinemates, het nieuwe seizoen af terwijl ze uit een helikopter sprongen en bungeejumpten in het park. Ook opvallend: in 2015 gaf het park een half miljoen euro uit aan een verfbeurt voor het reuzenrad. Om de doelgroep beter te bedienen, draait er vanaf 2015 een nieuwe film in het 5D-theather: Tempo Attack. Ook is de achtbaan Speed of Sound voorzien van een nieuwe soundtrack. En in het voorjaar van 2015 heeft Walibi Holland het terrein voor de nieuwe achtbaan bouwrijp gemaakt. En de kartbaan is omgedoopt tot Red Bull kart fight exhibition track. Om nog verder in te spelen op jongeren werd op 9 mei het festival V-land georganiseerd in samenwerking met de TV-zender Veronica. Ook maakte het management bekend dat er in september een soort Oktoberfest plaatsvindt: het Walibierfeest. En volgens directeur Van Till-Taminiau staat er in 2017 nog een nieuwe attractie met veel thrill gepland.

One thought on “Geschiedenis van het park

  1. Van 23 tot en met 27 juli 1949 werd op het terrein de tentoonstelling De Schoen gehouden. Voor deze expositie werd een ingang gebouwd die in de jaren die volgden de ingang van de Efteling zou zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *