2005 – 2010: Walibi World

Overname door Palomon

Ondanks het succes van Six Flags Holland werd het samen met alle Europese parken in handen van Six Flags in 2004 verkocht aan Palomon Capital Partners, een Brits bedrijf. Eind 2004 werd bekend dat Six Flags Holland verder zou gaan als familiepark en wel onder de naam Walibi World. Want uit onderzoek bleek dat bij driekwart van de ondervraagden positief gereageerd werd op de naam Walibi. De naamsbekendheid was groot en dit betekende dat de oranje kangoeroe uit 1988 weer als parkmascotte naar voren kwam en daarmee de Looney Tunes figuren verdreef. Hierdoor moest het hele kindergedeelte van het park weer een metamorfose ondergaan, alle Looney Tunes-attracties moesten vliegensvlug omgetoverd worden tot Walibi-attracties.

Met de overname kwam ook de licentie voor het gebruik van de merken welke verbonden waren met Six Flags, zoals de Looney Tunes en Batman, te vervallen. Daarom werd de achtbaan Superman the Ride hernoemd tot Xpress. Om de terugkeer van Walibi logisch te laten lijken, werd het verhaal opgezet dat de kangoeroe op wereldreis was geweest. Hij kwam nu terug van deze reis en arriveerde op vliegveld Lelystad. Bij zijn terugkomst had hij al zijn vrienden meegenomen: Walibelle, Splash de Olifant, Wok de Draak, Doedoe de Pinguïn, Rocky de Bever, Mama Lily het Nijlpaard en Joe de Pelikaan. Dit werden alle nieuwe, kindvriendelijke parkmascottes van Walibi World. Walibi World moest tenslotte een familiepretpark worden, en niet meer specifiek een jongerenpark zoals Six Flags Holland was.

Eerste jaar Walibi World

Walibi World opende in 2005 voor het eerst de deuren onder de nieuwe vlag. Bezoekers werden verwelkomd door Walibi en al zijn vriendjes, vier nieuwe shows en een nieuw evenement genaamd Ney Year’s Eve. In 2010 zou het evenement Fantasy Festival voor het eerst plaatsvinden. De nieuwe shows waren: Return to King Solomon’s Mines, een vervolg op de show uit 1995, een kindershow met Walibi en zijn vriendjes, Los Trampoleros, een Mexicaanse trampolineact en speciaal voor de Halloween Fright Nights was er de kindvriendelijke show Walibi en de Plaaggeest deze show werd opgevoerd tot en met 2008. Ook stond er een nieuwe attractie in het park: de Splash Battle. Walibi World had hiermee de wereldprimeur. Halverwege 2006 werd Walibi World verkocht aan de Franse firma Compagnie des Alpes, waar het park tot op heden nog aan toebehoort. Andere parken die eigendom waren van Compagnie des Alpes, waren het Dolfinarium en Avonturenpark Hellendoorn.

Shows Walibi World

Walib World kende veel shows. In 2006 werd een deel van de parkshows in Walibi World vernieuwd. In de Saloon, tegenwoordig Club Psyké, werd de show Freak Circus opgevoerd. Return to King Solomon’s Mines maakte plaats voor The Making of Return to King Solomon’s Mines, een making-of show. In 2006 werd er ook eenmalig een show voor pretparkfans opgevoerd: Waanzinnig Walibi met als gastheren Sjon & Sjeffrie. Tijdens de Halloween Fright Nights was Walibi en de Plaaggeest weer te zien tot aan 2008. Los Trampoleros verdween voorgoed van de bühne. In 2007 werd de show Toverfestijn van Merlijn voor het eerst opgevoerd, daarin speelden Wok de Draak en een kwakzalver de hoofdrol. De Walibi en zijn vriendjesshow werd Walibi en de IJskoning. Freak Circus maakte plaats voor de Urban Illusions goochelshow en de Waanzinnig Walibi show werd voor de tweede keer opgevoerd met Sjon & Sjeffrie.

In 2008 werd Walibi en de IJskoning nogmaals opgevoerd net als Urban Illusions. Er kwam dit jaar ook een interactieve straatshow genaamd Walibi Live, hierin speelden Walibi, Walibelle Splash de Olifant en Rocky de Bever mee. In 2008 was de Halloween-show Walibi en de Plaaggeest voor het laatst te zien in het park. Het Toverfestijn van Merlijn werd nog wel opgevoerd. In 2009 was deze show weer te zien. In datzelfde jaar werd Urban Illusions vervangen door de goochelshow Christian Farla Live. En Walibi Live werd omgedoopt tot Joe’s Streetparty waarin dit keer Walibi, Walibelle en Joe de Pelikaan te zien waren. Ook was er, in samenwerking met Sjon & Sjeffrie, de Dubbelfriss Cooldownparty als mobiele roadshow in het park. In 2010 waren enkel nog de shows Toverfestijn van Merlijn, Christian Farla Live, een nieuwe Walibi’s Roadshow en de comedyshow van Scott & Muriel te zien. Deze laatste show was te zien in het Magic Theatre.

Bestuur Walibi World

In 2007 wordt directeur Marcel Schonenberg directeur van Walibi Belgium. Schonenberg wordt opgevolgd door Jan Reuvers. Reuvers besluit niet veel later al weer te vertrekken om de vier Nederlandse parken van Compagnie des Alpes te gaan leiden. Mascha van Till-Taminiau, de dochter van de oprichter van het net failliet gegane Het Land van Ooit, volgt Reuvers in 2008 op. Het Land van Ooit raakte in geldproblemen vlak voor de komst van Van Till-Taminiau. Van Till-Taminiau is tot op de dag van vandaag nog directeur van het park. Het bestuur besloot dat het park getransformeerd moest worden van jongeren- naar familiepretpark. Hierdoor zijn er een hoop attracties uit de Six Flags tijd verdwenen. Zo is de attractie El Toro, een door Huss gebouwde breakdancer uit 2000, verwijderd in 2005.

Deze attractie stond op de plaats waar nu de sombrero’s staan. Daarnaast is de uit 1994 stammende tri-star attractie Sherwood’s Revenge verwijderd in 2006. Deze attractie was ook gebouwd door HUSS en stond tussen de pizzakraam en het reuzenrad in. In 2007 werd de Vekoma Boomerang achtbaan La Via Volta stilgelegd. De trein werd verkocht aan het Engelse park Pleasurewood Hills. De baan stond los in de verkoop maar werd nooit verkocht. In 2008 werd het door Huss gebouwde vliegende tapijt Aztec gesloopt. De veiligheid van de attractie kon, na een ongeluk in het Zweedse park Liseberg, niet meer gegarandeerd worden. Tot op de dag van vandaag ligt de attractie buiten opgeslagen in het park. Vanuit de lifthill van de Goliath is de Aztec aan de linkerkant goed te zien.

Laatste jaar Walibi World

Het grootste verlies was de afbraak van de compacte wildemuis achtbaan van Mack: de Flying Dutchman Goldmine. Deze achtbaan stond in het Wild West-gedeelte van het park. De in 2000 gebouwde achtbaan werd afgebroken in 2011 en in zijn geheel verkocht aan het Franse park La Mer de Sable. In 2010 reed de achtbaan in Walibi World zijn laatste rondjes. 2010 markeerde ook direct het laatste jaar van Walibi World. Het bestuur kondigde namelijk aan dat er in 2011 wat nieuws stond te gebeuren. Mascotte Walibi zou een geheel nieuw gezicht en een nieuwe leefwereld krijgen. Niet alleen in Nederland maar ook in de zusterparken Walibi Belgium, het Franse Walibi Rhône-Alpes en het Franse Walibi Sud-Ouest komt er een nieuwe huisstijl. Alle mascottes op Walibi na verdwijnen. De parken moeten hipper en aantrekkelijker voor jongeren worden.

Oude foto’s van Walibi World

  • Walibi World 2008 © Walibi24.nl
    Mascottes Doudou de Pinguïn, Walibi en Jo de Pelikaan tijdens het evenement New Year's Eve in 2008

One thought on “2005 – 2010: Walibi World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *