Xpress: Platform 13

Statistieken

Geopend sinds: april 2000
Type attractie: LSM gelanceerde achtbaan
Bouwer: Vekoma
Baanlengte: 996 meter
Maximale hoogte: 25,8 meter
Aantal inversies: 3
Topsnelheid: van 0 naar 90 km per uur in 2,8 seconden
Ritduur: 1 minuut en 15 seconden
Capaciteit: 1200 personen per uur, 2 treinen met 6 karretjes waarin 24 personen per trein passen
Minimale lengte: 120 cm

Achtergrondinformatie

De achtbaan Xpress: Platform 13 is een achtbaan met een uitgebreide geschiedenis. De achtbaan werd in de winter van 1999 op 2000 gebouwd in opdracht van het toenmalige Six Flags Holland. Toen Six Flags overgenomen werd door Walibi World ging de achtbaan verder onder de naam Xpress. Vanaf 2014 heet de achtbaan Xpress: Platform 13. Van de opening in 2000 tot aan de overname door Walibi World in 2005 is de achtbaan door het leven gegaan als Superman the Ride. Toen Six Flags de baan kocht was in eerste instantie het plan om de het de naam Joker’s Jinx te geven. Dit ging echter niet door omdat men bang was dat Nederlanders niet bekend genoeg waren met the Joker uit Batman. Omdat de baan al groen was gespoten, de kleur van the Joker, in de fabriek moest de baan worden overgespoten in het park zelf. De groene verf was echter nog jaren te zien in het station. Bij de opening had de toen nog rood met blauwe achtbaan iets spectaculairs in petto: van 0 naar 90 k/m per uur in 2,8 seconden dat kreeg de doorsnee achtbaan niet voor elkaar.

Deze snelheid wordt bereikt dankzij een elektrische lancering. Het nadeel van een elektrische lancering is dat er veel stroom nodig is om de trein te lanceren. Daarnaast is zo’n lancering gevoelig voor weersomstandigheden. Six Flags kwam daar al gauw achter en heeft in 2001 het lanceringsgedeelte overkapt om de statoren te beschermen. In 2008 is de achtbaan drie maanden gesloten geweest omdat er problemen waren in de schakelkast. De schakelkast moest opnieuw vervangen worden. De overkapping is in 2010 voorzien van gekleurde lampen en nieuwe themamuziek. Het gehele seizoen 2011 is de achtbaan gesloten geweest omdat er haarscheurtjes aanwezig waren in de statoren. Om de achtbaan weer aan de praat te krijgen zijn alle 92 statoren vervangen. Walibi Holland greep deze gelegenheid aan om de complete baan en de twee treinen te schilderen. De baan was niet langer rood maar zwart, en de ondersteuningen waren niet langer blauw maar zilver. De treintjes werden rood met zilver en paars met zilver in plaats van rood met blauw en geel. De overkapping bij de lancering werd van rood naar grijs getransformeerd.

In de winter van 2013 op 2014 heeft de achtbaan wederom een transformatie ondergaan. De baan bleef hetzelfde, alleen de ingang en de wachtrij zijn aangepast. De nieuwe naam van deze attractie is zelfs aangepast naar Xpress: Platform 13. Het verhaal: Platform 13 is een perron in een metrostation in New York. Het perron is lang geleden afgesloten en sindsdien mag er niemand meer bij. Toch probeerden enkele nieuwsgierige journalisten in de afgelopen jaren om het perron te betreden. Geen van hen is teruggekeerd. Bezoekers worden daarom uitgedaagd om zich naar het spookperron te begeven met alle gevaren van dien. De attractie en de verhaallijn blijken een daverend succes. De entree is voorzien van de laatste technische snufjes: de geluidseffecten, lichteffecten en muziek zorgen ervoor dat bezoekers het idee krijgen in een verlaten metrostation rond te lopen. De attractie kreeg nieuwe muziek welke gecreëerd werd door de jonge DJ Erik Abores.

Onze foto´s

Onze video´s

Oude foto’s

Met dank aan Screammachine


One thought on “Xpress: Platform 13

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *