2011 – nu: Walibi Holland

Transformatie Walibi World naar Walibi Holland

In 2011 heeft parkmascotte Walibi, net als het park, een metamorfose ondergaan. De nieuwe mascotte is jonger, slanker en leeft nu in een nieuwe fantasiewereld. De oude mascottes zijn verdwenen en Walibi heeft vanaf 2011 nieuwe vrienden meegenomen in het park. De mascottes zijn opgedeeld in twee groepen: de groep die aan de kant van Walibi zelf staat en de groep die aan de kant van de broer van Walibi, Squad, staat. De Walibi-groep heet W.A.B. (Walibi Adventure Band) en bestaat naast Walibi uit waternimf Fibi, jachtluipaard Haaz, en gorilla Zenko. De Squad-groep draagt de naam The SkunX en bestaat naast Squad uit stier Loco en raaf Motiv.

De twee groepen vormen elk een band. Beide bands treden tot en met 2014 op in het park met de show Rockstars The Music Battle. Voor deze show is een nieuw podium gebouw voor het reuzenrad. In het park zijn nog een hoop andere vernieuwingen aangebracht. Zo is de achtbaan La Via Volta weer geopend onder de naam Speed of Sound. Er staat een nieuwe trein met onride muziek klaar op deze nieuw beschilderde baan. Ook zijn diverse attracties opnieuw gethematiseerd, er zijn nieuwe shows, nieuwe winkels en vooral de Mainstreet heeft grote vernieuwingen ondergaan. Daarnaast ligt het park vol met W.A.B. en SkunX merchandise.

2011

Walibi Holland begon in 2011. Zoals net al genoemd heeft het park een metamorfose ondergaan. Walibi Land heet nu Walbi Playland en is voorzien van de nieuwe mascottes. Nagenoeg elke mascotte heeft zijn eigen attractie in dit kindergedeelte van het park. Het gebied Italië wordt omgedoopt tot W.A.B. Plaza en het restaurant daar krijgt de naam W.A.B. Club. In het Wild West-gebied is dankzij de afbraak van de Flying Dutchman Goldmine een grote lege plek te vinden. Hier wordt wat op gevonden, de kinderachtbaan wordt gewoon verplaatst. Het bestuur besluit om deze achtbaan Wok’s Waanzin om te dopen tot Rattle Snake om de achtbaan wat meer op te laten gaan in het themagebied. De achtbaan Xpress ligt helaas heel seizoen 2011 stil wegens defecten.

Walibi Holland greep deze gelegenheid aan om de complete baan en de twee treinen te schilderen. De baan was niet langer rood maar zwart, en de ondersteuningen waren niet langer blauw maar zilver. De treintjes werden rood met zilver en paars met zilver. Ook waren er een aantal shows te zien in het park. De comedyshow van Scott & Muriel was nog te zien tot en met juli, daarna werd deze show opgevolgd door Charlie’s Angels Tribute Showgirls Of Magic. En elke middag om 15:00 uur was voor het reuzenrad de show Rockstars The Music Battle te zien. Evenementen in 2011 waren voor de tweede keer het Fantasy Festival, evenement New Year’s Eve werd omgedoopt tot Summer Nights en uiteindelijk in oktober waren er de Halloween Fright Nights.

2012

In 2012 opende de Xpress weer. Ook kreeg Walibi Holland er een nieuwe attractie bij: een 5D-theater genaamd Club Psyké: 5D Experience. Dit theater werd vastgemaakt aan de oude saloon in het Wild West themagebied. Hier wordt meermaals per dag de show Rokken Rol, een Nederlandstalige 4D-film van eigen makelaardij afgespeeld. In de hoofdrol speelt Walibi’s band W.A.B. De film speelt zich af in de fantasiewereld van Shimmeria, het land waar zangeres Fibi vandaan komt. De achtbaan Rattle Snake opent met een nieuw likje verf en nieuw instapstation waardoor de kinderattractie nog beter opgaat in het Wild West thema.

Om bezoekers die niet van wachten houden tegemoet te komen, introduceert Walibi Holland in 2012 de Fast Lane, een systeem waarbij de bezoeker wachtrijen kan vermijden. Vanaf 12 oktober 2012 konden de eerste bezoekers gebruikmaken van dit systeem. Men kan tegen betaling bij de Guest Service een Fast Lane ticket kopen en deze op de smartphone activeren. Via de Fast Lane WiFi in het park, enkel voor Fast Lane gebruikers toegankelijk, reserveer je een plaatsje in de El Condor, Crazy River, Excalibur, Goliath, Robin Hood, Space Shot, Speed of Sound of de Xpress. Wanneer je aan de beurt bent krijg je een seintje op je smartphone en kun je via een speciale ingang direct naar binnen toe.

En 2012 kent nog een nieuwigheid namelijk de introductie van het evenement Out of Control en het Meiden Summer Event. Dit eerste evenement is bedoeld om jongeren ontspanning te bieden na alle (eind-)examens van afgelopen schooljaar. Het park is geopend tot 23:00 uur en de hele dag door wordt er muziek gespeeld. Het evenement wordt afgesloten met een vuurwerkshow bij het reuzenrad. Het Meiden Summer Event was bedoeld voor tienermeisjes en vond eenmalig plaats op 25 augustus 2012. Allerlei artiesten traden op in het park Het evenement Fantasy Festival vindt in 2012 voor het laatst plaats in het park omdat er te weinig belangstelling voor het festival bleek te zijn. Gelukkig vinden de Halloween Fright Nights dit jaar wel weer plaats.

2013

In 2013 introduceert Walibi Holland op 29 maart aan de pers van Nederland een Extreme makeover: Walibi Edition. In de winter van 2012 – 2013 is namelijk het halve vakantiepark opgeknapt. De oude huisjes stamden nog uit de Walibi Flevo-tijd en konden een opknapbeurt goed gebruiken. De zeven- en achtpersoons vakantiehuisjes op het park zijn compleet gerestyled en ogen weer fris en modern. Walibi Holland heeft van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om de receptie en lounge van het vakantiepark op te knappen. Vakantiegasten kunnen vanaf nu ontspannen bij het haardvuur terwijl de kinderen zich vermaken met videogames op een groot scherm. Voor bange moeders (en vaders) was er op 29 maart ook plek in Walibi Holland. Zij konden hier terecht voor de eerste rollercoastercursus op Nederlandse bodem. Deze actie was een samenwerking tussen Walibi Holland en Stichting VALK.

Andere veranderingen in het park in 2013: het pannenkoekenhuis in Walibi Play Land is gesloten en gaat voortaan door het leven als Donut Factory. Gasten kunnen nu enkel aan de voorkant van het gebouw terecht voor een versnapering. Ook zijn de games in het Wild West gebied en de attractie Spinning Vibe opnieuw gethematiseerd zodat ze binnen de nieuwe huisstijl van Walibi Holland passen. Op 19 juli werd ter vervanging van het Fantsy Festival het evenement Game On! eenmalig georganiseerd. Hierop konden game- en attractieparkliefhebbers hun hart ophalen. Aan het einde van de zomer werd besloten om de Goliath opnieuw te verven: de paarse ondersteuningen werden zwart geschilderd. Ook de paarse trein werd zwart. Minder leuk nieuws in 2013: op 23 juli verloor een 10-jarig meisje haar voet tijdens het uitstappen in de El Rio Grande. Haar voet kwam tussen de lopende band bij het station terecht.

2014

In 2014 krijgt het park een nieuwe slogan: #Hardgaan. Ook presenteert Walibi Holland het andere gedeelte van het opgeknapte vakantiepark. Nu zijn de twee- en vierpersoons vakantiehuisjes ook opgeknapt. Er waren nog plannen om het kleinschalige zwembad een opknapbeurt te geven maar die plannen zijn in het water gevallen. Enkel de buitenkant van het zwembad heeft een schilderbeurt gekregen. In het park was ook het een en ander gebeurd. De lifthill van de Robin Hood werd opgeknapt door de Amerikaanse firma Great Coasters International. En de Exotique zone kreeg een grondige make-over. Het plein is opgeknapt en voorzien van een nieuwe fontein. El Condor kreeg een verfbeurt zodat de witte track oranje werd gemaakt. Het restaurant Haciënda heeft een frisse lik verf en een nieuw interieur gekregen zodat het helemaal bij de El Condor past.

Een andere achtbaan die een make-over kreeg was de Xpress. De baan bleef hetzelfde, alleen de ingang en de wachtrij zijn aangepast. De nieuwe naam van deze attractie is zelfs aangepast naar Xpress: Platform 13. Het verhaal: Platform 13 is een perron in een metrostation in New York. Het perron is lang geleden afgesloten en sindsdien mag er niemand meer bij. Toch probeerden enkele nieuwsgierige journalisten in de afgelopen jaren om het perron te betreden. Geen van hen is teruggekeerd. Bezoekers worden daarom uitgedaagd om zich naar het spookperron te begeven met alle gevaren van dien. De attractie en de verhaallijn blijken een daverend succes.

Opvallend was dat de mascottes Haaz, Zenko, Loco en Motiv in 2014 geheeld uit beeld zijn verdwenen. In het park lopen enkel nog Walibi, Fibi en Squad rond. Ook de show Rockstars The Music Battle is van de bühne verdwenen. En tijdens noodweer op 11 juli werd de Hall of Fame getroffen door regen: het water stroomde door de plafonds naar binnen. En op 14 november was het park te zien in de TV-serie Flikken Maastricht op NPO1. Tot slot werd op 25 september door het management bekendgemaakt dat er een nieuwe achtbaan zal openen in 2016. De achtbaan zal gebouwd worden door Mack, welke ook de Crazy River gebouwd heeft. De opening staat gepland op 25 maart 2016 en de achtbaan wordt gebouwd op voormalige picknickplaats tussen het Wild West gebied en Walibi Play Land.

2015

Walibi Holland begon 2015 met een attractie minder. Het kleine draaimolentje Les Petits Chevaux op het grote plein bij het reuzenrad werd verwijderd om meer ruimte te maken voor passerende bezoekers op het plein tijdens drukke dagen. Wel investeerde het park in de opknapbeurt van het vergadercentrum tussen de W.A.B. Club en de lounge van het vakantiepark. 2015 begon voor Walibi Holland met de opening door bekende Nederlandse YouTubers. Op vrijdag 3 april trapten Peter en Kelvin, bekend van het YouTube-kanaal The Cinemates, het nieuwe seizoen af terwijl ze uit een helikopter sprongen en bungeejumpten in het park. Ook opvallend: in 2015 gaf het park een half miljoen euro uit aan een verfbeurt voor het reuzenrad, welke nu wit met blauw is geworden. Deze frisse kleur past volgens het management beter bij de frisse, jonge doelgroep tieners waar het park zich op richt.

Om de doelgroep beter te bedienen, draait er vanaf 2015 een nieuwe film in het 5D-theather: Tempo Attack. De film gaat over muziekinstrumenten die tot leven komen. Ook is de achtbaan Speed of Sound voorzien van een nieuwe soundtrack. In het voorjaar van 2015 heeft Walibi Holland het terrein voor de nieuwe achtbaan bouwrijp gemaakt. Er staan nu groene hekken om de kale lap grond heen. Ook het minispoor is verlegd. Vanuit het station bij de Hall of Fame rijdt het treintje niet meer door Walibi Play Land heen, maar direct door naar de Crazy River om vervolgens in het station van het Wild West gebied uit te komen. De Spinning Vibe kampte tot in mei van 2015 met technische problemen. Doordat er een onderdeel besteld moest worden lag de attractie ruim een maand uit elkaar.

Overige aanpassingen in het park: de viskraam bij de Robin Hood verkocht ineens wraps, ijs en toast in plaats van vis. Merlin’s Pizza nabij de Excalibur is verbouwd tot kebabkraam. Echter is er in juni besloten om de kraam weer om te bouwen tot pizzakraam. De kartbaan is omgedoopt tot Red Bull kart fight exhibition track. Om nog verder in te spelen op jongeren werd op 9 mei het festival V-land georganiseerd in samenwerking met de TV-zender Veronica. Het park was die dag tot 23:00 geopend en de hele dag door waren er optredens van artiesten op verschillende podia in het park. Ook maakte het management bekend dat er in september een soort Oktoberfest plaatsvindt: het Walibierfeest. Wegens gebrek aan belangstelling werd het evenement al gauw weer afgeblazen.

2016

In de winter van 2015 op 2016 werd schommelschip Hudson Bay afgebroken en verkocht. Reden: het schommelschip zou het uitzicht op de nieuwe achtbaan Lost Gravity verpesten. Deze achtbaan ging op 24 maart 2016 open voor publiek. Bij de opening bleek de baan op een bepaald punt enorm te schommelen. Een steunbalk bood, in samenspraak met leverancier Mack Rides, uitkomst. Dankzij deze balk bleef de track op z’n plek en slijt de achtbaan minder snel. Dankzij de komst van Lost Gravity, werd de naam van het Wild West themagebied veranderd in ‘Zero Zone’. Een verwijzing naar geen zwaartekracht, het thema van Lost Gravity.

In 2016 namen we ook afscheid van de Summer Vibez. Dit zomerse evenement zag in het seizoen van 2015 voor het eerst het levenslicht. Blijkbaar sloeg het toch niet helemaal aan, want de Summer Vibez vond voor het laatst plaats op 17 augustus 2016. Verder maakte Walibi Holland bekend dat alleen nog Walibi als mascotte te zien is. Mascottes Fibi, Haaz, Zenko, Squad,Loco en Motiv waren vanaf toen verleden tijd. Alle verwijzingen naar deze personages werden in de loop van 2016 uit het park verwijderd. Walibi was af en toe nog te zien in het park, rijden op een quad.

Om de Halloween Fright Nights meer cachet te geven, opende in oktober 2016 The Clinic. In deze ‘Halloween experience’, zoals Walibi Holland de attractie bestempelt, worden bezoekers vastgebonden op een brancard. Als patiënt onderga je vervolgens een operatie die gruwelijk afloopt. Bezoekers zouden onder andere ervaren hoe het is om levend begraven te worden. Dat The Clinic verder gaat dan de tot toen bekende Haunted Houses bleek wel uit de reacties van bezoekers. Voor The Clinic betaalden bezoekers bij de opening 15 euro per persoon. Apart reserveren was verplicht.

2017

In 2017 presenteerde Walibi Holland NeuroGen. Deze ‘experience’ ligt naast The Clinic. Waar The Clinic alleen tijdens de Halloween Fright Nights toegankelijk was, is NeuroGen het hele seizoen geopend. Het is een indoor attractie met een speciale VR-bril. Ook komen er een koptelefoon en geureffecten bij kijken. In NeuroGen ondergaan patiënten een soort verjongingsbehandeling. Je wordt vastgebonden op een bewegende stoel. Daar ervaar je verschillende herinneringen zoals je babytijd, maar ook een auto ongeluk of drugsgebruik. De attractie kostte bij opening 5 euro per persoon. Deelnemers moesten toen minimaal 16 jaar oud zijn. In 2017 werd het festival #Lekkergaan voor het eerst georganiseerd. Dit hippie-achtige festival stond in het teken van love, peace and happiness. Er is divers entertainment en het park is open tot 23.00 uur. Walibi Holland organiseerde ook nog het festival Out of Control. Dit muziekfestival werd sinds 2012 georganiseerd. In 2017 was dus de laatste editie, zo bleek.

2018

in 2018 maakte Walibi Holland bekend dat de houten achtbaan Robin Hood aan het einde van het seizoen zou sluiten. Er zou een hybride achtbaan voor in de plaats komen: een achtbaan met een stalen rails en een houten ondersteuning. Ook het themagebied rondom de Robin Hood zou op de schop gaan. Op 2018 reed de Robin Hood definitief zijn laatste rondjes. In de winter van 2018 op 2019 werd gestart met de bouw van de hybride coaster.

2019

Het themagebied rondom de voormalige achtbaan Robin Hood werd grondig onder handen genomen. Het gebied veranderde van middeleeuws naar een soort magisch bos. Bij de start van het seizoen heropende het gebied onder de nieuwe naam Wilderness. Op 1 juli 2019 reed Untamed de eerste rondjes in het themagebied. De track van de Robin Hood was gedeeltelijk gesloopt. Het baanverloop werd iets aangepast en op de ondersteuning van de Robin Hood werd een stalen rails geplaatst. Tevens introduceerde Walibi Holland in 2019 de Spooky Days: een kindvriendelijke variant van de Halloween Fright Nights. Het evenement richt zich op kinderen tot 12 jaar en vindt overdag plaats, tot 17.00 uur. De mascotte van de Spooky Days is Daysee: een soort vrouwelijke variant van Eddie de Clown.

Foto’s van Walibi Holland

  • Walibi Holland 2011 © Walibi24.nl
    Achtbaan Rattlesnake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *