1971 – 1991: De Flevohof

Opening van de Flevohof

Vrijdagmorgen 21 mei 1971 om precies 06.49 uur liet prinses Beatrix een enorme wekker rinkelen. Ze gaf daarmee het startsein voor de officiële opening van de Flevohof. Op hetzelfde moment rinkelden reiswekkertjes die de duizend genodigden hadden ontvangen. Vierentwintig jongens en meisjes vertrokken daarop, voorzien van een mand met producten uit Flevoland, naar de twaalf provinciehoofdsteden. Prinses Beatrix en Prins Claus waren in alle vroegte naar de Flevohof gekomen. Zij deden daarmee ‘een dag op het land’ alle eer aan.

De Flevohof in het kort

De Flevohof was ingericht als educatief park op het gebied van landbouw en veeteelt. De slogan van het park was: Beleef de dag van je leven in de Flevohof. De Flevohof had een oppervlakte van 150 hectare. Directeur van het park was Herman Eshuis. De entreeprijs was een all-in prijs, met uitzondering van het eten en drinken. Voor de attracties hoefde ook niet apart betaald te worden. Wie vaak in de Flevohof kwam kon een strippenkaart voor de kinderen kopen. Met deze kaart konden kinderen deelnemen aan diverse activiteiten zoals het maken van een tekening, pannenkoeken bakken, friet en limonade nuttigen, een poster maken en een stuk kaas in de kaasmakerij maken. De Flevohof was klein en had vormen van vermaak zoals een indianendorp, modeltrein en oldtimers. Maar het educatieve karakter van de Flevohof mocht er ook zijn.

Bezoekers kregen er van alles te zien en te horen over de landbouw. Van kaasmaken tot hoe een aardappel groeit. De Flevohof was populair omdat directeur Eshuis steeds weer kans zag om vernieuwingen en extra attracties toe te voegen aan het park. In de loop der jaren werd de Flevohof een van de grootste toeristische trekpleisters van ons land. Desondanks kwam er in 1991 een einde aan het park de Flevohof. Het ging steeds slechter met het park en er kwamen minder bezoekers langs. Wellicht omdat het attractieaanbod niet modern genoeg was. Uiteindelijk werd het park failliet verklaard en niet veel later werd de Flevohof vergenomen door de Walibi Group, die grote plannen had met het park. Vanaf 1994 zou het park verdergaan onder de naam Walibi Flevo.

Wat er te doen was in de Flevohof

De Flevohof was een educatief park met onder andere exposities, natuurtuinen, vogeltuinen, kassen, spel en recreatie. Landbouw, veeteelt, bloemen en planten stonden hier centraal en bezorgden het ultieme, educatieve dagje uit. Maar daar bleef het niet bij. Ook kon je pottenbakken, schilderen, eten, drinken, spelen en knutselen. Ook liep er door de Flevohof een spoorlijn. De rails van toen wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt en een deel van de route is nog hetzelfde als de originele spoorlijn uit de Flevohof-tijd. Een oude locomotief heeft zelfs een plaatsje gevonden als decorstuk bij de Drako-achtbaan. Tegenwoordig staan er nieuwe treinen op de baan en is de route ingekort, de oude spoorlijn was namelijk 2,5 km lang.

Voor de kinderen was er een heus kinderdorp. Het kinderdorp bevond zich op de plek waar nu Walibi Playland ligt. Paulus de Boskabouter had zijn eigen huisje in het kinderdorp, je kon zelfs een kijkje binnen nemen. In weer een ander huisje woonden allemaal muizen. Dit huisje heette muizenstad en het was compleet voorzien van treintjes, huisjes voor muizen en een klein pretparkje. In weer een ander huisje konden kinderen schilderen en knutselen. Voor de durfals was er het spookhuisje. Dierenliefhebbers konden terecht op de kinderboerderij welke tegenwoordig ook nog overeind staat, maar er wonen geen dieren meer. En op de plaats waar nu de Crazy River staat was ten tijde van de Flevohof ponyrijden.

Tot slot waren er nog de kassen. Zo was er een tropische junglekas. In deze kas stonden meer dan 400 verschillende soorten bloemen, planten en bomen uit tropische oorden. Ook was er een grote fuschiacollectie en waren er dieren zoals roodwangschildpadden en tropische vissen in deze kas te vinden. Slechts een deur verder stond de cactuskas. Hier stonden maar liefst 2000 cactussen en 3500 vetplanten. Ook was er een vlindertuin waar ongeveer 130 verschillende soorten Europese en tropische vlinders vrij rondvlogen. Toen het park overgenomen werd door de Walibi Flevo Group kregen alle vlinders een nieuw thuis in dierentuinen.

Oude foto’s van de Flevohof

Met dank aan Paul de Joode

 • Flevohof 1974 - 1975 © Paul de Joode
  Flevohof 1974 - 1975 © Paul de Joode

12 thoughts on “1971 – 1991: De Flevohof

  1. Een leuke humoristische verrassing was de levensgrote aardappel die je opeens op een hoek aantrof en vrolijk riep “Hallo! Ik ben een aardappel”. De vormgeving van de aardappel met lachend gezicht, en het opeens spreken wanneer je dichterbij kwam was hilarisch.
   Jammer dat het park failliet is gegaan. Een soort profetie op de 25 jaar later ingezette aanval op de Nederlandse boer(derijen). Er was geen redden aan en dat kwam sommigen waarschijnlijk best gelegen.

 1. Weet iemand de naam van de film die over Holland werd vertoond in de Flevohof??? Er waren veel tulpen in te zien en er was, ws voor die tijd, spectaculaire muziek bij van een orkest (was dat niet hetzelfde orkest als dat stuk van soldaat van oranje olv ….van otterloo ofzo???) Het was op een megagroot scherm (ook ws. voor die tijd….) in mijn gedachten.

  1. Die film heette Holland Happening, en dateert van 1980. Het was een soort multimedia-spektakel met inderdaad een groot scherm, en er werden verschillende typisch Hollandse dingen belicht, zoals de tulpen, molens, klederdracht, maar ook de waterwerken. De muziek erbij werd gemaakt door Dick Bakker en uitgevoerd door zijn orkest. Er is ook een LP van uitgekomen en de score bij de film is inderdaad erg mooi en imposant. Soms kom je de plaat nog wel tegen in kringloopwinkels. Erg de moeite waard! En ik wist dan weer niet dat de Holland Happening in de Flevohof te zien is geweest… leuk!

   1. Qua Holland Happening kan ik nog wat technische achtergrond info geven.
    Het betrof een show die vertoond kon worden vanaf een 4 sporen bandrecorder, twee muziekkanalen L/R,
    1 kanaal voor de sturing van de lichten in de zaal en special effects, laatste kanaal voor de sturing van de kodak caroussel diaprojectoren.(met ieder een ronde diatrommel van 80 posities)
    Het scherm was als breedbeeld gemaakt, per deel van het scherm stonden er 6 projectoren ter beschikking welke door middel van beeld in beeld overvloeien de show maakten. Als ik het me goed herinner stonden er 8 sets van 6 naast elkaar te draaien, totaal dus 48 projectoren.
    Ik heb destijds meegeholpen met het reinigen en smeren van de hele serie projectoren, het naderhand weer uitlijnen van iedere projector was best een klus.
    De complete show kon ik op een bepaald moment wel dromen, toch was een regelmatige controle nodig om te kijken of er lampen defect waren geraakt van 1 of meer projectoren.
    Dit was in de projectieruimte te zien op de sturing van iedere projector, maar meestal was het voldoende om een stukje show mee te kijken of er dan ergens een stuk beeld op “zwart” bleef.

    Een ander stuk waar ik aan heb gewerkt was voor het RaboBank deel van de tentoonstelling, een satelietfoto van nederland met daarin een led lampje voor iedere locatie van de Rabo. Er stond een telefoon met druktoetsen en een lijst met telefoon kengetallen die ingegeven konden worden voor het laten oplichten van de betreffend plek op de kaart. Bijv 050 voor Groningen of 05905 voor Zuidlaren. Dat was nog voor de omzetting van de telefoon regios.
    Het geheel kon ik aansturen met een zelf gemaakte interface die ingeplugd in een MSX 1 computer zijn werk kon doen. De datalijst en bijbehorend basic programma zelf in een EPROM gezet gaf een leuke opdracht.
    Geintje wat er door mij ingezet was kwam naar voren indien er niets met de telefoon gedaan werd, dan gingen alle leds in snel tempo 1 voor 1 kort aan, gezien het feit dat dit aan het einde van een lange rechte gang zat trok dit genoeg aandacht.

    Ik ben inmiddels al weer wat langer geleden nog eens de attracties gaan bekijken en kreeg het idee dat er nog wel iets te herkennen was van de holland happening showruimte.
    De plek van de zaal lag tegen het water aan, tegenwoordig is volgens mij de Xpress: Platform 13 ride op deze plaats te vinden.

    De LP is terug te vinden op youtube in een playlist van Dick Bakker, Zoek maar eens naar Holland Happening, de lijst gaf mij weer even the good old shivers 😉 vooral het nummer “The balloon flight and title music”

    Bij deze geniet ervan, en denk terug aan de good old times.
    Wat ik me zelf nog afvraag waar destijds bij het sluiten van de Flevohof periode dit soort apparatuur naar toe is gegaan, stond er miscchien wel in bruikleen, indien iemand daar nog iets over weet te melden……

    Groeten J-W

    1. Wat leuk dat je dat met ons deelt. Ik heb meerdere exemplaren van de LP op de kop kunnen tikken omdat ik er heel graag naar luister en een paar jaar geleden heeft Dick Bakker (de componist) me een speciale CDbox gegeven, waaronder Holland Happening.
     Die is niet uitgebracht voor de verkoop. Met name Holland Happening koester ik nog steeds. Ik heb destijds de diashow in Flevohof gezien en dat heeft een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. Echt (voor die tijd) een multimediaal spektakel met speciale effecten zoals regen en wind. Wat had ik die mooie presentatie nog graag weer eens willen zien. Als was het maar op Youtube. Die foto’s waren prachtig in combinatie met de muziek.
     Ik raad iedereen aan om het album Holland Happening (met de hoofdtelefoon en ogen dicht) te beluisteren.

   2. Jeroen,

    Hartelijk dank voor het delen!

    Met mijn seizoenkaart van de Flevohof heb ik Holland Happening talloze malen beleefd.
    Ik heb de filmpjes en muziek inmiddels gevonden op Youtube, schitterend om na al die tijd weer te horen.

 2. Ik zou graag meer info per post willen, t liefst een boek, betreft het vroegere park “De Flevohof”.
  Met name de aktiviteiten die er voor kinderen waren (o.a. knutselen).

  Het was voor mij 1 van de weinige herinneringen van vroeger waar ik serieus enorm van genoten heb.

  Ik hoop dat er iemand is die mij e.e.a. nog kan sturen uit die tijd.

  Strongwoman.

 3. Ik ben ooit winnaar geweest van het Nederlands kampioenschap schatgraven dat in de Flevohof werd gehouden. Dat zal zo rond 1972/73 zijn geweest. Ik heb toen een fiets gewonnen en was Nederlands kampioen schatgraven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *