1994 – 1999: Walibi Flevo

Overname door de Walibi Group

Nadat de Flevohof in 1991 failliet was verklaard, heeft de Walibi Group het park overgenomen. De Flevohof werd in 1992 definitief gesloten. Eddy Meeùs, de eigenaar van de Walibi Group, opende in 1975 al Walibi Belgium. Toen heette dat park nog enkel Walibi. Meeùs is op de naam Walibi gekomen door de eerste twee letters van de dorpen waar terreinen die hij aankocht lagen, achter elkaar te plakken. Deze terreinen lagen aan de rand van de dorpen Limal en Bierges, naast de stad Wavre. Zo kwam de naam Walibi in 1974 en sinds 1988 de oranje kangoeroe Walibi, de parkmascotte, tot leven. De Walibi Group werd in 1989 opgericht door Meeùs. De Walibi Group was tot 1999 eigenaar van het park. Daarna werd het park verkocht aan Premier Parcs, wat later Six Flags zou worden.

Opening van Walibi Flevo

De door Zierer gebouwde kinderachtbaan Drako, toendertijd nog Keverbaan geheten, werd in 1992 gebouwd. Eind 1993 begon in de gesloten Flevohof de bouw van veel nieuwe attracties en werd het park van educatief park omgetoverd tot heus attractiepark. Op 7 mei 1994 opende Walibi Flevo haar poorten voor het eerst voor het publiek. Veel oude gebouwen van de Flevohof waren toen nog in gebruik. Er was wel een primeur aanwezig bij de opening van het park namelijk de El Condor, een prototype Suspended Looping Coaster van de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. De El Condor was de eerste achtbaan op het Europese vasteland waar de stoeltjes onder de baan hangen in plaats van erboven, tevens was het de eerste achtbaan ter wereld waarbij twee stoeltjes naast elkaar hangen in plaats van vier.

Wat er te doen was in Walibi Flevo

Het park beleefde gouden jaren dankzij de populaire en moderne attracties. Walibi Flevo had nog een primeur in het park namelijk de door Mack Rides gebouwde Crazy River. Deze boomstamattractie is in 1994 gebouwd en tot vandaag de dag nog steeds operatief in Walibi Holland. Het was destijds de hoogste en langste waterachtbaan van de Benelux. In datzelfde jaar opende ook de El Rio Grande, een wildwaterbaan gebouwd door Vekoma. Uniek aan deze bootjes is, is dat ze opgedeeld zijn in vier delen die onafhankelijk van elkaar bewegen. In 1995 had Walibi Flevo wederom een primeur, ditmaal op Europees niveau. In het theater werd dagelijks de stuntshow King Solomon’s Mines opgevoerd. Amerikaanse acteurs speelden live een scène uit de gelijknamige avonturenfilm.

In 1998 kwam de Space Shot in het park te staan. Dit was een behoorlijk spannende attractie waarin bezoekers bijna 60 meter omhoog gelanceerd worden. Tijdens het afschieten voel je je viermaal zo zwaar dankzij alle G-krachten. En bovenin de toren voel je je heel even gewichtsloos voordat je weer richting de aarde valt. De Space Shot staat tegenwoordig in het themagebied Speedzone. In de tijd van Walibi Flevo heette dit gebied The Fantasy of Flight. Er waren nog vier andere themagebieden in Walibi Flevo te vinden. Zo was er een Mexicaans gebied, tegenwoordig Exotique geheten, waar attracties al de Sombrero’s stonden. Daarnaast was er een Canadees gebied met houtzagerijthema, hier staat nu de Crazy River. Er was een Frans gebied war veel restaurants en draaimolens te vinden waren. En tot slot was er nog een Afrikaans gedeelte genaamd Zanzibar.

Oude foto’s van Walibi Flevo

Met dank aan Henk Struik

3 thoughts on “1994 – 1999: Walibi Flevo

  1. “Zo kwam de naam Walibi -im- 1974 en sinds 1988 de oranje kangoeroe Walibi, de parkmascotte, tot leven.”

    Spelfout, in het eerste gedeelte. Voor 1974, “im”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *