Red Bull kartbaan en kids kartbaan

Statistieken

Geopend sinds: 2002
Gesloten sinds: 6 mei 2018, definitieve sluiting bekendgemaakt op 10 februari 2021
Type attractie: Go Karts
Bouwer: Vekoma
Baanlengte: onbekend
Topsnelheid: onbekend
Ritduur: ongeveer 5 minuten
Capaciteit: onbekend
Minimale lengte: 150 cm

Achtergrondinformatie

De Red Bull kartbaan en de apart kids kartbaan zijn allebei gebouwd in 2000 en stammen daarmee uit de Six Flags tijd. Eerst droeg de grote kartbaan de naam Race Way Go-Karting. De eerste twee jaren waren beide kartbanen nog niet erg populair bij de bezoekers. De kartbanen lagen ook erg afgelegen in het park, in een uithoekje van het themagebied Speedzone. Toen de Goliath opende kwam er verandering in. Het pad naar de Goliath liep langs de kartbanen. Hierdoor werden de kartbanen beter bezocht. In de winter van 2014 op 2015 veranderde Walibi Holland de naam van Race Way Go-Karting naar Red Bull kart fight exhibition track. Ook is er naast de kartbaan een winkeltje met Red Bull merchandise ingericht.

Het ongeluk

Op 5 mei 2018 vond er op de kartbaan een ongeluk plaats. De knot van een toen 13-jarig meisje uit Almere raakte los tijdens de rit. Daardoor kwam haar lange haar in de motor van haar kart terecht. Met als gevolg: een gedeelte van haar hoofdhuid werd losgerukt van haar schedel (gescalpeerd). Direct na dit ongeval werd de kartbaan gesloten en Walibi Holland werd strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM).

Begin rechtszaak

In januari 2021 begon de rechtszaak bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens het OM kon het ongeluk gebeuren door nalatigheid van Walibi Holland. De motor van de kart zou niet voldoende afgeschermd zijn en er zou een onderdeel hebben ontbroken. Ook zouden medewerkers van het attractiepark zich niet aan de veiligheidsinstructies hebben gehouden. Daarom eiste het OM een boete van 60.000 euro.

Uitspraak

10 februari 2021 deed de rechter uitspraak: Walibi Holland werd niet schuldig bevonden aan het ongeluk. Uit het dossier bleek niet dat er onvoldoende instructies zijn gegeven of dat de kart niet in orde was. Er zat weliswaar een opening achter de zitting van de kart, maar die maakte geen deel uit van het ontwerp zei de rechter. De karts en de baan waren beide goedgekeurd door een onafhankelijke instantie. Het klopt dat er onderdeel van het voertuig ontbrak, maar volgens de rechter is niet aangetoond dat dat een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk.

Onze foto’s

    Oude foto’s

    Met dank aan Screammachine

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *